Project Showcase

Irons Brothers Construction is respected as the leader in the design build industry.

A Kitchen with a View

A retired teacher and grandmother, our client raised her family in this Valley view home. With amazing potential for an enhanced territorial view, this project had been on our client’s mind for quite some time. She was very particular in selecting us as her design and build team. With deep roots in her community, it was important to her that she works with a local community-based team to design a new space, while respecting its roots and craftsmanship, that her late husband had helped build.

The existing home is a rambler with daylight basement. Her kitchen was tucked into the front of the home and cordoned off by walls and doors. The home’s design was mid-Century soft contemporary, with an Asian influence. Many of the design features and concepts for the remodel were inspired by our client’s love of her existing pillar-style stair railing with a Japanese flair.

The kitchen’s unique wall with open-soffits were mostly maintained, except for where a new opening was created adjacent to the living room. The wall removal increased the openness of the whole first floor and allows a view from the kitchen out onto the territorial deck thru the French Doors of the living room.

Features in the newly remodeled kitchen include:

  • Stained millwork was added to give detail and interest above the opened wall-soffit and around all door/window openings.
  • A custom-built open-framed stained wood wall was crafted and installed at the right of the range for structure. Its inspiration comes from the home’s Japanese-style pillar stair railings.
  • A peninsula with cooktop/range features territorial views while cooking.
  • A down-draft was installed to ventilate while cooking without obstructing views.
  • New hardwood flooring was installed with custom stained and finished to replicate existing.
  • The open concept allows for cooking and entertaining guests in living room, simultaneously.
  • New Cherry cabinets with Quartz countertop and natural backsplash update the space and complement the soft mid-century styling.
  • The soffit remained to allow natural light transference throughout the upstairs and enhance the vaulted ceilings.
  • New appliances were installed, along with a sink side TV.
  • The partial wall at the refrigerator and pantry was kept providing some privacy at the home’s entrance, adjacent to the kitchen.

Her home is now complete with a beautiful view of the Valley and Cascade mountains from all angles.

More Project Showcase Photos